Alpinism-stanca
CAR-TM
Cursuri
Alpinism
Alpinism - Stanca
Alpinism - Gheata
Alpinism - Ski de tura
Utile
Utile - Cazare
Utile - Harti
Utile - Meteo
Membri
Contact
Link-uri

Organizarea unei ture

Partea 1

     Într-o prima faza a turelor pe munte trebuie sa avem fixat obiectivul plecarii noastre de acasa. Aici putem sa ne gândim la o tura de vai, creste, pe poteca sau pe stânca, zapada sau gheata, pe jos sau pe skiuri, principala caracteristica a turei fiind ca trebuie sa se desfasoare în siguranta. Planificarea acesteia cuprinde urmatoarele faze: consultarea bibliografiei (harti, ghiduri, monografii, descrieri ale traseelor); trebuie sa se cunoasca durata necesara, conditiile terenului (natura lui - poteca, stânca, etc.) conditiile climatice si de anotimp; marimea si compozitia grupului.
    Considerentele de siguranta variaza de la un grup la altul. Ele depind de marimea, forta si obiectivele grupului. Indiferent de nivelul de experienta al grupului, conducatorul acestuia trebuie sa-si aminteasca ca siguranta fiecarui membru al grupului este singurul lucru important care trebuie luat în considerare când se planifica o tura.
    Referitor la marimea grupului urmatorii factori pot afecta controlul si conducerea eficienta:
- distanta care trebuie parcursa
- genul de teren pe care se va desfasura tura
- conditiile meteo
- forta, vârsta si sexul membrilor grupului
- numarul celor cu experienta din grup
- timpul necesar pentru tura
- considerentele de securitate
- gradul de dificultate al turei.
    Daca acesti parametri sunt fixati se poate determina marimea si compozitia grupului. Sedinta dinainte de plecarea în tura este de o importanta deosebita. Daca compozitia grupului nu este finalizata înca, aceasta trebuie facuta cu aceasta ocazie. Acum trebuie stabilite urmatoarele:
- aranjamentele de transport
- caile de acces si biletele necesare
- trusa de prim ajutor
- aranjamentele de gatit si mâncarea
- eventualele achizitii de echipament si hrana.
    Pentru a simplifica aceste lucruri se va întocmi o lista cu persoanele care se ocupa de rezolvarea problemelor. Cu ocazia sedintei fiecare membru al grupului trebuie sa cunoasca exact planul turei si la ce sa se astepte pe durata acesteia. Timpul alocat turei trebuie gândit cu o marja de siguranta astfel încât sa se poata corecta pierderile datorate vitezei mai mici de deplasare a grupului, conditiile meteo nefavorabile, marimea, forta si experienta grupului. Cea mai veche indicatie: un grup  se deplaseaza cu viteza celui mai lent membru al acestuia.

 

Partea 2

    Planificarea rutei este un proces continuu care începe înaintea plecarii si continua pe toata durata ei. Planificarea initiala trebuie sa urmareasca:
- utilizarea unei harti 1:50000
- estimarea timpului necesar turei complete
- decizia privind locurile de campare si locurile de campare de siguranta, punctele de aprovizionare cu apa, locurile unde se va lua masa, rutele de retragere, eventuale detalii.
- indicarea celei mai bune rute pe harta
- notarea locurilor cu dificultate, a obstacolelor - stânci, râuri, tufe dese
- decizia asupra distantelor care trebuie parcurse într-o zi. Se va prevede ca în prima zi sa se parcurga o distanta mai scurta.
    O metoda buna de a estima timpul de mers este metoda Naismith. Aceasta spune ca un adult care nu duce echipament merge cu viteza de 5 km/h (12 min/km). În cazul transportului de echipament de camping viteza se reduce la aproximativ 4 km/h (15 min/km). Estimarea de baza derivata din metoda Naismith adauga circa 10 min. pentru fiecare 100 m diferenta de nivel urcata neîncarcat sau 14 min. încarcat. Pe drumuri bune se poate estima o viteza de 6,5 km/h. Regula lui Naismith nu tine cont de conditiile meteo, numar de echipieri, natura terenului si greutatea rucsacului.
    Reguli generale de estimare a timpului:
- plecarea în tura devreme - grupul trebuie astfel organizat încât sa plece în cel mult doua ore de la trezire.
- nu se parcurg mai mult de 8 ore de mers într-o zi de catre un grup cu putere medie
- planificati opriri de câte 5-10 minute la fiecare ora de mers
- câte o ora pentru servirea prânzului si una pentru montarea taberei seara înainte de lasarea întunericului trebuiesc prevazute.
- în conditii meteo nefavorabile este de preferat sa se monteze tabara acolo unde ne aflam, deoarece vremea la munte nu poate fi prevazuta în planurile noastre.

Echipament de munte

Imbracaminte

    Cea mai importanta functie este de a regla temperatura corpului. Aceasta se face prin suprapunerea mai multor straturi de îmbracaminte - astfel: pe piele se îmbraca un material care asigura ventilarea, urmata de un strat care retine caldura si un strat care opreste intrarea vântului si ploii.
    Pentru mers se impune scoaterea sau adaugarea de haine dupa circumstantele momentului. În conditii de vreme rece se prefera o lenjerie de corp din polypropylena, clorofibra sau materiale similare. Acestea permit pastrarea caldurii si eliminarea transpiratiei. O vesta si pantaloni cu protectie termica se utilizeaza doar pe vreme foarte rece sau când se doarme.
    La temperaturi foarte scazute o haina cu puf este excelenta asigurând si o dimensiune si greutate redusa. Principiul multistrat se aplica si la mâini. O pereche de manusi de lâna pot forma primul strat, iar al doilea dintr-un material impermeabil. Pentru conditii de ploaie scurta si pentru vânt hanoracul din bumbac sau materiale similare este bun. Un hanorac perfect contra apei este contraindicat deoarece nu permite evacuarea transpiratiei. Hanoracul ideal este cel care protejeaza contra apei si vântului, dar permite "respiratia". Câteva materiale care ofera aceste calitati sunt: Gore Tex, Ventex.
     Încaltamintea este cel mai important obiect de echipament. Se folosesc mai multe tipuri: bocanci grei cu talpa rigida (plastic) pentru ture de iarna sau ski randonne; bocanci usori cu talpa semirigida pentru ture de vara si espadrile cu talpa flexibila pentru catarare. Doua perechi de ciorapi sunt suficiente pentru confortul piciorului, prevenind frecarile, ranile si frigul. Jambierele previn intrarea pietrelor, zapezii si apei în bocanc. Ele vor fi confectionate din materiale rezistente mecanic si impermeabile.
 Îmbracamintea este întregita de caciulita de lâna (eventual de tip "passe-montagne"). 

Rucsacul

    Rucsacii se gasesc de diferite tipuri, culori, dimensiuni deci pentru diferite destinatii; de la plimbari de o zi, catarare, pâna la expeditii mari. În alpinism se utilizeaza mai mult de un singur rucsac - unul pentru ture de o zi, unul mai mare pentru weekend si unul si mai mare pentru ture lungi si expeditii.
    Tipurile de rucsaci se împart în: cu cadru extern, cu cadru intern si fara cadru. Rucsacii utilizabili pentru o zi si pentru weekend sunt cu volum pâna la 40 de litri, fara cadru, iar cei pentru ture lungi sunt prevazute cu o mare varietate de cadre, care faciliteaza ducerea de greutati mari si cu volum de peste 75 litri. O corecta alegere a ramei permite ducerea de greutati mari, cu discomfort minim.
    Rama externa permite o încarcare optima prin posibilitatea atasarii cortului si ale altor accesorii, dar are marele dezavantaj ca impune restrictii de miscare în spatii înguste si dezechilibru la urcarea pe stânca.
    Rucsacul cu cadru intern este mult mai compact, fiind conceput astfel încât sa aiba doua puncte de contact cu corpul - soldurile si umerii.
    Rucsacii fara cadru sunt conceputi pentru catarare sau rucsaci de o zi. Acestea nu au cadru rigid care sa inhibe libertatea catararii si miscarii. De asemenea au o stabilitate excelenta. Dezavantajul este ca nu asigura ventilatia spatelui si nu poate fi încarcat prea tare.
    Selectarea unei dimensiuni corecte a rucsacului este foarte importanta. Cea mai simpla regula este aceea: între punctul unde vertebra lombara proeminenta este în linie cu locul de montare a chingii de sold si punctul unde chinga de umeri este în linie cu umerii. 

Sacul de dormit

    Caldura, greutatea si pretul sacului de dormit depind de tipul si cantitatea materialului izolant utilizat. Sacii de dormit pot fi umpluti cu melana, material sintetic (Bevatex, Hollofil) sau puf. Forma cea mai buna, a sacului de dormit, este cea mumie sau sarcofag. Sacii umpluti cu melana nu tin prea mult de cald si pe lânga greutatea apreciabila (peste 3,5 kg) ocupa si un volum mare. Sacii umpluti cu Bevatex sunt buni pentru 3 anotimpuri - primavara, vara si toamna, putând fi utilizati pâna la temperatura de 0°C. Sacii cu puf, mai ales cei cu cusaturi calde, pot fi utilizati pâna la temperaturi de -40°C.

Anotimp Temperatura
minima(șC)
Greutate sac 
cu puf(kg)
Greutate sac 
cu sintetic(kg)
vara 10 - Bevatex - 1.5
primavara,vara
toamna
1 0.96 Hollofil - 1.3
iarna -20 1.96 Hollofil - 2
expeditii -40 2.2 - 2.5 Hollofil - 2.8

    În cazul când sacul se utilizeaza în conditii unde se poate pastra uscat mai greu (speologie, canyoning, ture pe zapada si gheata) trebuie luata în considerare utilizarea de saci cu umplutura sintetica si chiar confectionati din materiale de tip Gore-Tex.

Tip de umplutura Avantaje Dezvantaje
Natural - puf - usor
- compact
- incalzire excelenta
- pierde caldura cand e ud
- volum mare
- dificultati de curatare si uscare
Sintetic - Hollofil - retine caldura când e ud
- usor de curatat si uscat
- mai putin voluminos
- greu si voluminos
- viata scurta

    Constructia sacului se face în trei metode:
 - cu cusatura rece
 - cu tuburi în panta
 - cu tuburi suprapuse.
    Terbuie retinut ca în timpul turei este necesar a se face tot posibilul de a se pastra sacul de dormit uscat. Pastrarea si întretinerea sacilor de dormit de puf - nu se pastreaza împachetat în sacul de transport, iar vara se spala manual si fara detergent, uscându-se apoi bine la soare.
    Pentru dormit pe jos, sub sacul de dormit, se utilizeaza saltele cu aer sau din cauciuc cu pori închisi. Saltelele cu aer sunt grele, voluminoase si nu tin caldura. Cele mai indicate sunt saltelele din cauciuc cu pori închisi care sunt usoare (sub 300 g), eficiente, nu absorb apa si au un pret scazut. 

Cortul

    Corturile au aceeasi functie ca si hainele. Ele trebuie sa fie usoare si sa protejeze ocupantii de vânt si ploaie. Pentru a contracara efectele ploii si pentru a evita condensul în interior este indicata utilizarea corturilor duble - cu doi pereti. Acestea au doua straturi cu aproximativ 6 centimetri între ele: un cort interior dintr-un material foarte usor si un cort exterior din material impermeabil. Vaporii de apa generati de respiratie si transpiratie în interior se condenseaza pe folia exterioara si se scurg spre exteriorul cortului.
     Corturile duble au si avantajul de a face schimbul de aer viciat din interior spre exterior si prin pastrarea caldurii pot ridica temperatura cu circa 10°C fata de temperatura de afara. Pentru expeditii se utilizeaza corturi simple fabricate din materiale de tip Gore - Tex. Acestea au marele avantaj de a fi foarte usoare. Dezavantajul este reprezentat prin costul mare si prin necesitatea de a se pastra foarte curat.
    Varietatea constructiva este mare. Corturile tunel si iglu sunt la ora actuala foarte populare. Corturile iglu folosesc cel mai bine suprafata "locuibila" si sunt foarte simplu de ridicat si mutat. Corturile de forma A au un raport volum/suprafata scazut. Ele sunt construite simplu si sunt usoare. Daca sunt ancorate corect ele sunt foarte stabile chiar pe vânt puternic. 

Primus si alte metode de incalzire a hranei

Tip de combustibil Avantaje Dezvantaje
solid - ideal pentru încalzirea unei cesti de ceai sau amorsarea unui primus cu parafina - caldura redusa
- control dificil al flacarii
gaz(butan) - aprindere instantanee
- control usor al flacarii
- usor de utilizat
- nu necesita amorsare
- nu se rastoarna usor
- se înlocuiesc cartusele dupa golire
- cost ridicat
- reducerea caldurii când se goleste cartusul la 20-30%
- exista probleme de aprindere la temperaturi scazute
alcool metilic - simplu de manipulat
- nu necesita amorsare sau presiune
- se evapora usor fara un miros neplacut
- foarte scump fata de alti combustibili lichizi
- timp de gatit mai lung decât parafina sau petrolul
- mirosul poate patrunde în haine si mâncare
parafina - combustibil usor de procurat
- arde cu flacara mare în orice conditii de vânt
- miros neplacut
- necesita amorsare
- necesita reglarea debitului

Lista materiale obligatorii

  1. harta zonei (daca se poate sa fie protejata în plastic)
  2. busola
  3. lanterna cu baterii si bec de rezerva (o lampa frontala va lasa mâinile libere)
  4. hrana si recipient de apa
  5. briceag (cu deschizator de conserve)
  6. chibrite (în ambalaj impermeabil) sau bricheta
  7. haine de vreme rea (pulovar, hanorak)
  8. fluier
  9. folie de supravietuire
  10. trusa individuala de prim ajutor

Altele necesare

  1. rezervor flexibil de apa de 10 litri
  2. prosop
  3. ochelari de soare
  4. hârtie igienica
  5. saltea termoizolanta
  6. ustensile pentru servirea mesei
  7. lotiune contra razelor ultraviolete (si pentru protectia buzelor)
  8. cordelina
  9. primus si combustibil
  10. cort
  11. sac de dormit
  12. trusa pentru mici reparatii (ata, ac, etc.)
  13. lumânari sau alte surse de lumina
  14. aparat foto si film
  15. ceas
  16. o mica oglinda metalica (utilizabila pentru semnalizare în caz de urgenta)
  17. scule pentru toaleta personala
  18. sac pentru acoperit rucsacul în caz de ploaie
  19. bani
  20. acte personale
  21. haine: lenjerie, ciorapi, pulovar, caciulita
  22. haine de iarna: lenjerie groasa, suprapantaloni, pufoaica, parazapezi, manusi (doua perechi)

Asezarea taberei

    Principalele cerinte pentru un loc de campare sunt: o sursa de apa potabila si un adapost natural împotriva ploii si a vântului. Întotdeauna un foarte bun adapost împotriva vântului este padurea, dar nu este indicat a se pune cortul sub copaci pe vreme ploioasa. Pesterile sunt ideale pentru bivuac cu conditia de a fi controlate , în prealabil, pentru a nu avea surpriza ca acestea sa fie locuite de animale.
    Trebuie avuta în vedere probabilitatea ca tabara noastra sa fie vizitata, mai ales în timpul noptii, de animale salbatice în cautare de hrana. Un alt pericol ar fi reprezentat de fulger, mai ales în lunile de vara , ceea ce impune montarea cortului în alta parte decât în apropierea obiectelor mari sau sub copaci izolati. La demontarea taberei trebuie avut grija sa se lase terenul asa cum a fost gasit - fara canale sapate în jurul cortului, fara resturi menajere si gunoaie.
     Somnul - la caldura si comfort...


Notiuni de meteorologie

Presiune atmosferica

    Presiunea atmosferica este forta cu care apasa o coloana de aer cu sectiunea de 1 cm patrat si înalta pâna la limita superioara a atmosferei. Odata cu cresterea altitudinii scade presiunea atmosferica. De aici rezulta o scadere a cantitatii de oxigen putând astfel observa la peste 1500 metrii "raul de altitudine". Acesta se manifesta prin senzatie de oboseala, sporirea numarului de batai ale inimii, diminuarea capacitatii de atentie si gândire.

Inaltimea(m) Temperatura(șC) Presiunea(mb) Presiunea(mm)
0 +15 1013.2 759.9
1000 +8.5 898.8 674.1
2000 +2 797.9 598.1
3000 -4.5 701 525.8
4000 -11 616 462.3
5000 -17.5 540 405.2
6000 -24 474.7 353.8

Temperatura

    Temperatura aerului este cantitatea de caldura pe care o detine aerul. Ea este mereu în oscilatie, uneori putând ramâne constanta. Temperatura scade cu cresterea altitudinii 0,6&ordmC la fiecare suta de metri (gradient termic vertical)
     Echivalente între scari:
       1&ordmC=9/5 F (apa fierbe la +212 F sI gheata se topeste la +32 F)
       Tabs=t&ordmC+273 Kelvin. 

Umezeala

    Umezeala aerului este cantitatea de vapori de apa ce se afla la o anumita temperatura într-un volum de aer - specific meteo - gradul de saturare a aerului în vapori de apa exprimat în procente.
     Umezeala relativa depinde în cea mai mare parte de temperatura aerului. La o temperatura mai scazuta, umezeala creste si invers, la o temperatura ridicata umezeala scade.

95-100% aer saturat cu vapori
90-95% aer foarte umed
50-80% umiditate normala
30-50% aer uscat
sub 30% aer foarte uscat

Nebulozitate

    Nebulozitatea este data de gradul de acoperire cu nori a boltii ceresti, indiferent de înaltimea la care se afla.

Tip nor Inaltime Caracteristici Previziune
Cirrus pana la 9000 m Albi, compusi din cristale de gheata. Aspect filamentos, fibros sau de benzi transparente albe si subtiri Anunta sosirea frontului cald al unei perturbatii atmosferice în circa 24 ore
Cirrostratus pana la 9000 m Compusi din cristale de gheata. Aspect de pânza sau de voal transparent, albicios, neted sau fibros. Produc fenomenul de "halo" Schimbarea timpului - ploaie
Cirrocumulus intre 8000 - 10000 Compusi din cristale de gheata. Aspect de gramajoare albe, fara umbre proprii. Vreme buna.
Altostratus intre 3000 - 9000 Alcatuiti din fulgi de zapada sI picaturi de apa supraracita. Aspect de pânza albastrie sau cenusie Precipitatii sub forma de ninsoare sau ploaie slaba, uneori neajungând pâna la sol.
Altocumulus in jur de 6000 Constituiti din picaturi de apa. Au forma variata: siruri de benzi, rulouri sau paturi suprapuse de culoare cenusiu închisa. De multe ori au umbre proprii. Preced manifestari orajoase si provoaca precipitatii sub forma de ploaie cu picaturi mari sau ninsoare cu fulgi mari.
Cumulus intre 2000 - 3000 Nori cu contur bine delimitat. Au forma de turnuri sau gramajoare de vata. Nori de vreme buna, dar daca au dezvoltare mare pe verticala pot provoca ploi slabe cu picaturi mari si rare.
Cumulonimbus baza foarte joasa Au forma de turnuri sau nicovala, cu puternica dezvoltare pe verticala. Au în compunere picaturi de apa supraracita, fulgi de zapada, grindina, mazariche, si cristale de gheata. Determina aparitia de trombe si vijelii.
Stratus sub 2000 Au o forma de pânza noroasa, cu o baza uniforma, de culoare cenusie. Sunt opaci si au grosime mica. Burnita sau ninsoare cu fulgi mari si cristale de gheata.
Nimbostratus 1200 sau mai jos Aspect de strat cenusiu închis. Formati din particule lichide si solide. Se formeaza din Altostratus, Altocumulus sau Cumulonimbus Ploaie sau ninsoare.
Stratocumulus 4000 sau mai jos Aspect de bancuri albicioase, paturi cenusii sau rulouri. Sunt formati din picaturi de apa sau zapada grauntoasa. Apar numai dimineata si seara. Ploi sau ninsori slabe.

     Nori orografici:
     - norii de briza - apar dimineata ca urmare a brizei de vale,au aspect de nori Cumulus
     - caciula muntilor
     - steagul (flamura) muntilor
     - ochiul furtunii - nor mic de culoare alba, stationar, ce se formeaza dimineata. În dupa-amiaza zilei respective va fi furtuna. 

Precipitatii atmosferice

    Precipitatiile atmosferice sunt produsele condensarii si sublimarii vaporilor de apa existenti în atmosfera ce cad pe suprafata terestra.
     - ploaia
     - burnita
     - ninsoarea
     - lapovita
     - grindina

Vant

     Vântul rezulta din miscarea ascensionala pe care o capata aerul cald, usor si rarefiat, în timp ce aerul rece tinde sa-l înlocuiasca. Caracteristicile care ne intereseaza sunt directia si viteza vântului.
În lipsa anemometrului pentru a estima viteza vântului utilizam scara Beaufort.

Grad Efect Viteza(km/h) Caracteristici observabile
0 Calm 0-1 Fumul se ridica vertical
1 Aproape linistit 2-6 Fumul e purtat de vant
2 Putin vant 7-12 Se simte vantul pe fata.Fosnesc frunzele.
3 Vant slab 13-18 Frunzele si crengutele se misca.
4 Vant potrivit 19-26 Se ridica praf si bucatele de hârtie
5 Vant putin tare 27-35 Copacii mici se balanseaza. Pe ape apar unde.
6 Vant destul de tare 36-44 Agita crengile mari. Sârmele de telegraf suiera
7 Vant tare 45-54 Agita copaci întregi. Se înainteza cu greu.
8 Vant puternic 55-65 Rupe crengute de copaci. Nu se poate înainta
9 Vijelie 66-77 Provoaca avarii mici constructiilor
10 Vijelie puternica 78-90 Provoaca avarii însemnate, smulge copacii.
11 Tempesta 91-104 Rar întâlnita. Distrugeri pe scara mare.
12 Uragan peste 104 Calamitate naturala.

Efectul vântului asupra scaderii temperaturii:

Viteza vantului
(km/h)
Temperatura
(șC)
10 20 30 40 50
Actual Efectiv
10 8 2 0 -1 -2
0 -4 -9 -14 -17 -18
-10 -19 -23 -27 -30 -33
-20 -28 -35 -41 -45 -48

Adi GLAVAN
C.A.R. Timisoara